Shumoizolacia-na-stena-montaj-na-gipsokarton

Как да си направим шумоизолация в дома

Животът в жилищна кооперация има своите плюсове, но също така и своите минуси. Един от основните недостатъци е шумът. В настоящата статия ще покажем как да си направим бърза и проста шумоизолация, която ефикасно да минимализира шума от съседите.

Шумоизолация на стените

Един от най-ефективните методи за шумоизолация на стените е с конструкция от гипсокартон и минерална вата. Минералната вата, освен с превъзходните си топлоизолационни качества се явява и отличен шумоизолатор. По магазините могат да се намерят висококчаествен гипсокартон и минерална вата , които при правилен монтаж намаляват шума до 30 dB.

Шумоизолация на стени – стъпка по стъпка

Да разгледаме накратко монтажа на стандартна конструкция от гипсокартон, метални профили и минерална вата, с която бихме могли и сами да се справим, при наличието на подходящите инструменти и разбира се желание за работа.

Подготовка на долен профил UD

Оразмеряване на водещия профил

Оразмеряване на водещия профил

В ъгъла на стената начертайте линия, която ще поведе профилите равно. Разстояните на линията от стената трябва да бъде равно на ширината на профила и дебелината на изолацията. Хубаво е да се има на предвид, че стандартната дебелина на минералната вата е 4-5см. В долната част на профила се прилепва изолационна лента, която намалява прехода на звук в този участък, както и минимизира вибрациите.

Монтаж на долен профил UD

Монтаж на водещия профил

Поставете водещия профил към начертаната линия и го монтирайте с дюбели за бърз монтаж. Тук е хубаво да се обърне внимание, че разстоянието между дюбелите не трябва да е по малко от 1м

Закрепване на вертикални профили

Монтаж на вертикален профил UD

Изрежете профила с подходящата за стената височина и го облепете с изолационната лепенка, за която вече споменахме. Прилепете профила към стената и проверете с нивелир, дали е нивелиран правилно. Ако стената е равна, то монтирайте профила с винтове за бърз монтаж на миниум 3 места. В случаите, когато стената не е нивелирана, то е необхнодимо да се прибегне до подложки. Вторият вертикален профил закрепете към другата страна на стената.

Монтаж на хоризонтален профил към тавана

Монтаж на горен профил UD към тавана

Монтажът на горния профил е сходен с този на долния профил.

Монтаж на профили CD

Монтаж на CD профили

Дойде ред и на монтажа на вътрешните профили, наричани CD с окачвачи. На всеки 60см монтирайте по един такъв окачвач, след което поставете профилите CD в профилите UD. Първият и последният профил CD поставете до вертикалните профили UD, но не ги прилепвайте плътно. След като са поставени CD профилите, закрепете окачвачите за тях с помощта на самонарезни винтове.

Поставяне на минерална вата

Изолация с минерална вата

Поставете отделни парчета от минералната вата между профилите CD, като се погрижете окачвачите да не стърчат извън нея.

Монтаж на гипсокартона

Shumoizolacia-na-stena-montaj-na-gipsokarton

Вземете предварително оразмерен лист гипсокартон и го монтирайте към профилите с помощта на самонарезни винтове с дължина 2.5мм. След монтажа е необходимо да се уплътнят шевовете между отделните листа гипсокартон с гипсово лепило и стъклофазерна лента. За целта нанесете слой лепило върху шева и потопете изцяло лентата, след което заравнете повърхността с втори пласт гипсово лепило. Също така е неободимо да се замажат вдлъбнатините от самонарезните винтове за да се получи единна и равна повърхност.

Общо взето, това е технологията за изграждане на една проста шумоизолация на стени. Не е сложно за изпълнение и при добра подготовка не би трябвало да ви затрудни, а и ще се спести някой лев за майстори.

Ако желаете по сложни конструкции или просто не ви се занимава, то ще се радваме да ви помогнем. За целта ползвайте формата ни за контакти или се обадете на посочения телефон.

Поздрави и успех с ремонта,

Екипът на Ремонти София БГ

Write a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *