Топлоизолация – избор на подходящите материали

Избор на материали за топлоизолация

За полагането на една качествена топлоизолация са необходими съответно и подходящи за целта материали. В статията ще разгледаме 3-те най-разпоространени в България материали за топлоизолация.

Експандиран пенополистирол (EPS)

Това всъщност е добре познатия ни фасаден бял стиропор, който се използва масово в България за топлоизолации на всякакъв тип сгради – къщи, жилищни кооперации, блокове, търговски/офис центрове и др. Опитът ни показва, че основната причина за това е сравнително ниската себестойност на материала (в сравнение с каменната вата, например, която е около 300% по скъпа от фасадния стиропор) и едновременно с това задоволителните топлоизолационни качества.

ekspandiran penopolistirol EPS
Експандиран пенополистирол (EPS)

Фасадният стиропор се различава основно по своята плътност. Най-нискокачествените изолациони плочи от този материал започват от 10кг/куб.м. и достигат до 30кг/куб.м.  В България масово се полагат топлоизолации с плътност около 17-20кг/куб.м.

Графитен експандиран пенополистирол

Графитният експандиран пенополистирол е сравнително нов продукт за топлоизолация и е познат още като графитен стиропор или Неопор (името идва от известния производител на този материал – Neopor BASF). Неопорът в своята същност представлява фасаден стиропор, но обогатен с графит, който значително подобрява топлоизолационните (спестява до 60% от използваната енергия) и шумоизолацинните качества на стиропора, като същевременно отблъсква вредните ултравиолетови и инфрачервени лъчения. Другото му голямо предимство е сравнително достъпната му цена, което го прави предпочитан материал за топлоизолация на жилищните сгради в България. Плътността на графитния стиропор е близка до тази на белия фасаден стиропор (около 20кг/куб.м.).

Grafiten stiropor
Графитен експандиран пенополистирол

Екструдиран пенополистирол (XPS)

Този висококачествен изолационен материал е познат още като фибран, но в действителност Fibran е една от най-известните производители на този продукт.  Една от първите марки, появили се на българския пазар беше именно Fibran (заедно с марката DOW)  и “от уста на уста“ (както обича да се изразява нашия народ), сред майсторите, екструдираният пенополистирол (XPS) придоби “новото“ си име Фибран.

ekstrudiran penopolistirol fibran
Екструдиран пенополистирол (XPS)

Къде и как се използва екструдираният пенополистирол при топлоизолациите

Екструдираният пенополистирол (XPS) има затворена клетъчна структура, което ще рече, че на практика е водонепропусклив, устойчив на огъване и удар, а също така има отлични звукоизолиращи свойства. Тези негови качества го правят идеален за изолация на фундаменти, мазета, плочи и колони, тераси, скатни покриви и паркинги, но при изпозлването на този материал има едно голямо НО….

Внимание!

Екструдираният пенополистирол или още познат като Фибран е НЕПОДХОДЯЩ за топлоизолация на фасади, защото има ниска паропроводимост, което рано или късно води до появата на мухъл в изолираните помещения.

Мултифункционалните качества на екструдирания пенополистирол го правят незаменим материал в строителството.

Каменна вата

Каменната вата се произвежда по специална технология от разтапяне на вулканични камъни (~1600°C)  като от получената разтопена маса се изтеглят нишките, които се третират допълнително с различни минерални масла и добавки до получаване на крайния продукт. Каменната вата като материал е огнеопорен, паропропусклив, устойчив на студ и пек, звукоизолиращ и не го нападат гризачи (при фасадния стиропор и неопора са възможни такива случаи). Като цято цяло, ватата е сред топ материалите за топлоизолация, но има един голям минус – много е скъпа за стандартите на България (около 300% по скъпа е ватата от обикновения фасаден стиропор) и е по трудоемка за монтаж на фасадата, поради своята структура и тегло.

kamenna vata za toploizolacia
Каменна вата за топлоизолация

Въпреки това, ако бюджета не е проблем за вас, то най-качествената топлоизолация е именно с каменна вата.