Remont na vodostoci alpinisti

Всичко за една водосточна система

Темата на настоящата статия са елементите, от които е изградена една стандартна водосточна система.

Ще разкажем за всеки един елемент, какви функции изпълнява, как правилно да се монтират  към цялостната система. Ще обърнем внимание на последователността на монтажа на водостока и тънкостите на занаята, които трябва да знае всеки майстор. Ще обърнем внимание и на това, как правилно да се подбират видовете елементи, в зависимост от покрива.

montaj na vodostoci

От какво се състои водосточната система

И така, водостокът – това е система от елементи за отвеждане на дъждовната и снежната вода от покрива. Състои се от две части:

 • Хоризонтална водосточна система или добре познатите ни улуци
 • Вертикална водосточна система, тоест водосточните тръби

Двете части се съединяват, чрез водосборни казанчета, воронки и барбакани. Тяхното количество и разположение зависи от спецификата на покрива.

 1. Скоба
 2. Държач
 3. Улук
 4. Ъгъл
 5. Тапа
 6. Съединител
 7. Воронка
 8. Водосборна воронка
 9. Водосточна тръба
 10. Съединителна тръба
 11. Дъга
 12. Коляно
 13. Държач за водосток (за бетон)
 14. Държач за водосток ( за дърво)

Тапи – монтират се в краищата на улуците, за да се предотврати изливането на вода.

Ъгли за улуци – с тяхна помощ се съединяват улуците в ъглите.

Скоби и държачи – това са крепежните елементи, върху които се монтират улуците и водостоците. На пазара има много модели, вече е до индивидуално предпочитание.

Розетка против боклуци – това е PVC решетка със цилиндрична форма за улавяне на листа и боклуци. Така се предотвратява запушването на водосточната система.

Коляно – това е тръбна кривка с ъгъл от 45° или 90°. Използват се, когато е необходимо водосточната система да извърши някакви завои (преодоляване на архитектурни издатини по фасадата, балкони и др.)

Дъга – дъгите се използват обикновено за по плавни завои и в краищата на водостока, за правилно насочване на водата към отводнителните шахти.

Шпилка – това е крепежен елемент, с чиято помощ скобата се закрепва към фасадата. Обикновено се ползва и дюбел към шпилката, особено ако стената е тухлена, но по старите модели работят на принципа на клина.

Материалът от който са изработени елементите на водосточната система обикновенно са:

 • Поцинкована ламарина
 • Мед
 • Алуминий
 • PVC

От изброените видове водосточни системи, медните се явяват най-красивите, но същевременно цената им е в няколко пъти по висока.

Последните години все по голяма популярност набира водосточните системи, изработени от поливинилхлорид. Този материал не гние, не корозира и практически не изменя своите свойства под въздействието на околната среда. Срокът на годност достига до 25 години.

По какви критерии да изберем водосток

Основните параметри, по които избираме водосточна система са:

 • Форма
 • Размер
 • Материал
 • Цвят
 • Цена

Но избора все пак трябва да бъде съобразен и с особеностите на сградата и покрива.

Има четири основни критерия, по които можем да се ориентираме какъв цолаж водосточни тръби и улуци ще са ни необходими:

 • Ако площта на покрива не надвишава 70м², то улук с диаметър 90мм и водосточна тръба с диаметър 75мм биха били достатъчни да поемат стичащата се вода.
 • Ако площта на покрива е до 130 м² , то препоръчителния размер на улуците и водосточните тръби се увеличава съответно до 130мм и 100мм
 • Ако трябва да монтираме водосточна система на големи покриви, то там вече се използват улуци с диаметър 200мм и водосточни тръби 120мм (или познати още като Ф120)
 • Количество валежи в дадения регион също може да се отрази при избора. Ако в местността преобладават чести проливни дъждове, то това също трябва да се вземе в предвид

Дължина на водосточните тръби

Дължината на стандартна водосточна тръба Ф100 може да варира от 1м до 6м в зависимост от спецификата на обекта. Доста фирми предлагат мобилна техника за изработка на безшевни улуци директно на обекта. Едни от основните машини за изработка на елементи за водосточна система са абкант и вулц.

Що се отнася до блоковете по градовете ни, то ремонта на водосточната система често се извършва от квалифицирани алпинисти, като технологията на работа се отличава от стандартната при ниските сгради като къщи, например. При смяна на водосточни тръби от алпинисти се ползват предимно тръби от 1м. и повече крепежни елементи.

Write a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *