10 често срещани грешки при полагане на топлоизолация

Фасадната топлоизолация на сградата значително снижава нейните разходи – преди всичко това се усеща в сметките за отопление. Но за да е ефективна топлоизолацията, то трябва да бъде правилно извършена.

Кои са най-срещаните грешки при полагането на топлоизолация

Топлоизолацията с експандиран пенополистирол (EPS) е най-популярния и сравнително прост метод за саниране на сгради, но въпреки това си има своите тънкости, които трябва да се спазват, за да се постигне максимален ефект. В статията ще се запознаем с 10 грешки, които се допускат при полагането на топлоизолации по родните фасади, които често водят до намаляване ефективността, а в някои случаи дори до опасни за хората ситуации.

1. Лоша подготовка на основата


Основата трябва да е суха, здрава и равна. Върху нея не трябва да има нищо, което да нарушава адхезията на лепилния разтвор (прах, замърсявания, някои видове бои и други). Ако все пак основата е прекалено крива, то в тези случаи се прибягва до изравнителна замазка или допълнителен слой изолационни листа, които да компенсират неравностите.

Отлепяне на топлоизолацията от  фасадата

Основните грешки са:

  • Неизравняване на основата
  • Неправилна нивелация
  • Незаздравяване на основата с подходящ за целта грунд

2. Недостатъчно количество лепило

Лепилото трябва да се нанася не само във вътрешната част на изолационната плоча, но и по нейната периферия. По този начин се избягва образуването на неравности, които се виждат, дори и след нанасянето на крайният слой (в повечето случаи това е мазилка). В някои случаи могат лесно да се преброят плочите с невъоръжено око по някоя вече завършена фасада, ако тази стъпка е пренебрегната.

Има 2 вида правилно нанасяне на лепило:

  • По периферията на изолационната плоча се нанася слой 4-6см лепило. Във вътрешната част се нанасят на произволен принцип 3-6 топки лепило или познати още като „кюфтета“ като количеството трябва да не е по малко от 40% от общата площ на плочата за белия експандиран пенополистирол (EPS) и не по малко от 60% от графитния експандиран пенополистирол (неопор).
Pravilno lepene na stiropor
Правилно и неправилно нанасяне на лепило
  • В случаите когато основата е равна, то нанасянето на лепилото се извършва с тъй наречения строителен гребен по цялата площ на изолационната плоча.
Нанасяне на лепило със строителен гребен

3. Избор на некачествено лепило

Изборът на евтино или неподходящо за целта лепило снижава значително адхезията към фасадата, което рано или късно довежда и до самото отлепяне на топлоизолацията от фасадата.


4. Неправилно редене на топлоизолационните плочи

Това е един от ключовите моменти, който много често се пренебрегва от майсторите в България. Реденето на плочите трябва да бъде така, че снадките на всеки нов ред да се разминават с предходния или още познато като “Шахматно редене“. По този начин се елиминира тъй наречения „Термо мост“, през който се губи значителна част от топлината на изолираното помощение.


Шахматно редене на топлоизолация
Шахматно редене на топлоизолация

5. Незапълване на фугите между топлоизолационните плочи

Друга грешка, която масово се допуска е незапълването на възникналите фуги между две плочи с подходящия за целта материал. Фуги до 4мм е препоръчително да бъдат запълнени с пяна за топлоизолация, а по големите фуги с точно изрязани ленти от самия изолационен материал. Крайно непрепоръчително е да се запълват фугите с лепилен или шпакловъчен разтвор, защото се образува вече споменатия в статията Термо мост.

Запълване на фуги с пяна и пенополистирол

6. Неправилно разположение на дюбелите

При дюбелирането се наблюдават няколко често срещани грешки:

  • Недостатъчна дължина на дюбелите – прекалено късите дюбели не успяват достатъчно да вникнат във фасадата, което намалява техния крепежен ефект
  • Прекалено дълги дюбели – ако се прекалено дълги, то повърхността на топлоизолационната плоча се изкривява, което води до визуални дефекти
  • Недостатъчно количество дюбели – пестенето на дюбели (или по скоро на работата, защото дупченето с перфоратор в бетона е трудоемка задача) може да доведе до деформация на топлоизолацията или дори до нейното отлепяне от фасадата (виж точка 1 и 3).

7. Отсъствие на цокълен профил за топлоизолация

Масово се пренебрегва този важен компонент от една качествена топлоизолационна система. Цокълният профил предпазва топлоизолацията от разни механически въздействия , както и от гризачи.

Цокълен профил за топлоизолация

8. Отстраняване на неравности по изолационните плочи

Когато основата не е равна, то след залепването на топлоизолационните плочи остават неравности, които следва да бъдат отстранени, чрез рендосване със специално за целта ренде. Тук е хубаво да се вметне, че роля играе е транспортирането на самия материал, при което често биват наравявани плочите.


Рендосване на пенополистирола с ренде

9. Неправилно разположение на изолационните плочи около врати и прозорци

На местата около прозорците и вратите съединението между две плочи не трябва да съвпада с откоса на ъглите. Ако това правило не е спазено, то има вероятност в тези участъци да се появят пукнатини.


Разминаване на откосите на ъглите със снадките на плочите

За подсилване на тези уязвими места се слага допълнителен слой стъклофибърна мрежа по диагонал.

Подсилвване на ъглите със стъклофибърна мрежа

10. Полагане на топлоизолация при неподходящо време

Полагането на топлоизолация трябва да се извършва в подходящото за целта време – при температура не по ниска от 5°C и не по висока от 25°C. При дъждовно време също не е добре да се извършва тази дейност. Тези изисквания не са просто за удобство на монтажниците, а поради свойствата на топлизолационните материали. Например – при висока температура, лепилото прекалено бързо изсъхва, а това нарушава спойката му, както с топлоизолационната плоча, така и със самата основа.